Loading...
Jelenleg itt jár:»»Eltékozolt örökség…
  • Szemelvények a magyar tengerhajózás történetéből

Eltékozolt örökség…

5 990 Ft

Szemelvények a magyar tengerhajózás történetéből

DR. Schláth János, hosszújáratú tengerészkapitány

A könyv a magyar tengerhajózás legújabb kori történetét írja le, egészen 2004-ig, amikor is a magyar tengerjáró teherhajó flotta szőrén-szálán eltűnt! Békeidőben…!

Nem, ez nem Rejtő könyv, amiben végül Fülig Jimmy kideríti az igazságot. Ez a mai magyar valóság! A rendszerváltást követően egy egész iparág tűnt el a magyar gazdaságból, hajógyártással, hivatallal, képzéssel, szakemberekkel, szaktudással, infrastruktúrával, nemzetközi kapcsolatokkal, ingó és ingatlan vagyontárgyakkal… mindennel!

Hogyan történhetett ez? Ezt írja le a tengerészkapitány szerző kíméletlen pontossággal… és keserűséggel.

Cikkszám: JN-082 Kategória: Címkék: , , ,

Product Description

ELTÉKOZOLT ÖRÖKSÉG…

DR. Schláth János hosszújáratú tengerészkapitány, a magyar kereskedelmi tengerhajózás kiváló ismerője, később a Hajózási Felügyelet Tengerészeti Osztályának volt vezetője, közgazdász doktor. Tudása nem csak nautikai, nemzetközi jogi és közigazgatási kérdésekre terjed ki, hanem a magyar hajózás történetének alapos ismeretére is. Hajós családba született, egész életét dunai és tengeri hajókon, majd a hajózási közigazgatásban töltötte, saját bőrén tapasztalta, sőt szenvedte el az elmúlt 30 év gazdasági-politikai változásait, mely során a magyar hajózás (főként a tengerhajózás) teljes egészében eltűnt a magyar gazdaságból.

A hajózás nemzetgazdasági tényező!” – vallotta Gonda Béla, miniszteri tanácsos a XX. század elején – s a magyar hajózás fénykorát élte, még a világháborúk sem tudták a fejlődés lendületét megtörni. “Horthy hobbija egy tengernélküli országban” – mondta egy “nagytudású” miniszter a XX. század végén, s a több száz éves hagyományokkal rendelkező magyar hajózás néhány rövid év alatt megszűnt!

Több évszázados hagyomány, szaktudás, ipar és vagyon vált semmivé (ez utóbb inkább valami mássá), sokezer ember megélhetése szűnt meg. Ezt a szomorú történetet írja le Schláth kapitány úr.

Azonban közösen és szilárdan hisszük, hogy a magyar hajózás nem örökre tűnt el, hanem csak rövid Csipkerózsika-álmát alussza.

Additional Information

Tömeg 1600 g
Méretek 242 x 172 x 35 mm
Szerző

Cím

Alcím

Nyelv

Kiadó

Kiadás

Kiadás éve

ISBN

Borító

Kötésmód

Oldalszám

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Eltékozolt örökség…” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com